Skip to main content

Alergia na latex - Čo musíte zvážiť pri kondómoch?

Počuli ste niekedy o alergiách na latex alebo ste uvažovali, či naň môžete mať reakciu, najmä pri používaní kondómov? V tomto komplexnom príspevku na blogu sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o alergiách na latex, ich príznakoch, možnostiach liečby a o tom, čo musíte zvážiť pri používaní kondómov.

Čo je to alergia na latex?

Alergia na latex vzniká, keď imunitný systém nadmerne reaguje na určité bielkoviny v prírodnom latexe. Latex sa získava z mliečnej šťavy kaučukovníka a používa sa v mnohých výrobkoch, od lekárskych rukavíc až po kondómy. Kontakt s latexovými výrobkami môže spôsobiť alergické reakcie, ako je začervenanie kože, opuch, svrbenie alebo dokonca závažné reakcie, ako je anafylaktický šok.

Existujú rôzne formy alergie na latex. Jednou z nich je alergia okamžitého typu, pri ktorej sú spúšťačom bielkoviny v latexe a obranná reakcia sa často dostaví v priebehu niekoľkých minút. Na druhej strane existuje neskorý typ alergie alebo kontaktná alergia: tu sa alergia vyvíja až po čase a vyrážka sa často objaví až po niekoľkých hodinách alebo dokonca dňoch.

Ako častá je alergia na latex a kto je obzvlášť ohrozený?

Alergia na latex nie je zriedkavá. Na celom svete je ňou postihnutých približne 1 - 2 % populácie. Obzvlášť vysoké riziko majú ľudia, ktorí prichádzajú do častého kontaktu s latexom v rámci svojej práce, ako napríklad zdravotnícky personál, a ľudia s určitými už existujúcimi ochoreniami, ako je napríklad rázštep chrbtice.

Príznaky alergie na latex

Príznaky sa môžu líšiť v závislosti od typu alergie a spôsobu kontaktu. Pri bezprostrednom type sa bezprostredne po kontakte objavujú reakcie ako kašeľ, dýchavičnosť, kožná vyrážka alebo dokonca anafylaktický šok. Pri neskorom type, ktorý sa spúšťa prostredníctvom kože, sa príznaky objavia až o niekoľko hodín až dní neskôr vo forme ekzému alebo začervenania kože.

Vývoj alergie na latex

Presné mechanizmy, ktoré vedú k vzniku alergie na latex, nie sú ešte úplne objasnené. Existujú však určité rizikové faktory a teórie:

  • Genetická predispozícia: niektorí ľudia majú vrodenú predispozíciu na ľahký vznik alergie.
  • Senzibilizácia v ranom detstve: častý kontakt pokožky s latexovými výrobkami (napr. figurínami) v detstve.
  • Viacnásobná expozícia: Opakovaný intenzívny kontakt, najmä v zdravotníckych zariadeniach.
  • Štrukturálne defekty: Jedinci s rázštepom chrbtice majú často oslabený imunitný systém.
  • Chemické prísady: Okrem prirodzených latexových bielkovín môžu tvorbu alergénov podporovať aj chemické látky v latexe.

Predpokladá sa, že alergická senzibilizácia prebieha v niekoľkých krokoch. Po prvé, imunitný systém rozpozná latexové bielkoviny ako cudzie telesá, po čom sa vytvoria protilátky. Pri opätovnom kontakte s latexom sa potom uvoľňujú histamíny a iné posolové látky, ktoré spúšťajú alergickú reakciu.

Čo je potrebné zohľadniť pri kondómoch?

Bežné latexové kondómy nie sú pre ľudí s alergiou na latex vhodnou voľbou. Môžu spôsobiť nepríjemné alebo dokonca nebezpečné alergické reakcie.

Hoci skutočnú alergiu na latex má len približne 1 - 2 % ľudí, ako bolo uvedené vyššie, niektorí ľudia môžu citlivo reagovať na iné zložky kondómov. Môžu to byť napríklad prísady v lubrikačnej vrstve. Naše kondómy Mister Size sú potiahnuté iba čistým, vysokokvalitným silikónovým olejom, a preto sú mimoriadne šetrné k pokožke. Ak si nie ste istí, odporúčame najprv vyskúšať balenie 3 kondómov. Takisto môže byť užitočné prediskutovať zloženie s lekárom alebo lekárnikom. Úplný zoznam zložiek nájdete v popise každého výrobku v našom obchode.

Mimochodom, kondómy môžu spôsobovať aj mierny pocit pálenia, ak nie je dostatočná vlhkosť a kondóm sa trie o vnútornú stenu pošvy. Aby ste sa tomuto problému vyhli, odporúčame používať organický lubrikant Mister Size, ktorý bol špeciálne vyvinutý na zabezpečenie dodatočnej vlhkosti a pohodlia.

Našťastie, ak ste skutočne alergickí na latex, existujú aj bezlatexové alternatívy vyrobené z materiálov, ako je polyuretán alebo polyizoprén, ktoré možno bezpečne používať na antikoncepciu aj ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami. Bohužiaľ, bezlatexové kondómy zatiaľ nie sú dostupné vo všetkých možných veľkostiach, ako je to v prípade kondómov MISTER SIZE. To znamená, že bezlatexové kondómy dostupné na trhu nesadnú každému mužovi, a preto môžu byť nepríjemne tesné alebo môžu byť kondómy príliš voľné, a preto sa ľahšie zošmyknú.

Dobrou alternatívou, ak bezlatexové kondómy nevyhovujú z hľadiska veľkosti, sú tzv. ženské kondómy, pretože tie veľmi často neobsahujú latex. Ako už názov napovedá, ženský kondóm používa žena namiesto muža. Zhruba povedané, kondóm sa nenavlieka na penis, ale žena si do vagíny vloží väčší kondóm. Tým sa zabezpečí ochrana pred tehotenstvom a pohlavne prenosnými chorobami a nevznikajú problémy s nesprávnou veľkosťou kondómu alebo alergiou na latex.

Kúpiť ženské kondómy

Prečo stále neexistujú kondómy bez latexu v rôznych veľkostiach?

V mnohých krajinách sveta, ako aj v Európe, sú kondómy zdravotnícke pomôcky a vyžadujú si licenciu. Akonáhle sa zmení vlastnosť zdravotníckej pomôcky, napríklad veľkosť alebo materiál kondómu, potrebuje vlastné povolenie. Tieto povolenia sú veľmi zdĺhavé a nákladné; koniec koncov je potrebné zaručiť bezpečnosť kondómu. Okrem toho nové materiály často čelia právnym prekážkam, ako je patentová ochrana a súvisiace licenčné poplatky. Tieto prekážky spolu s 1 - 2-percentným podielom osôb trpiacich alergiou na latex v populácii, a teda menšou cieľovou skupinou výrobku, vedú k výrazne vyšším nákladom na jeden kondóm a sťažujú ponuku takéhoto výrobku za primeranú cenu z hľadiska trhovej ekonomiky.

Liečba a liečba alergie na latex

Najúčinnejšou liečbou je vyhýbanie sa kontaktu s latexovými výrobkami. Postihnutí by sa mali informovať o výrobkoch obsahujúcich latex a vyberať si alternatívy bez latexu. Ak sa už alergické reakcie vyskytli, úľavu môžu poskytnúť antihistaminiká alebo kortizónové masti. V závažných prípadoch, ako je anafylaktický šok, sú potrebné okamžité urgentné lekárske opatrenia.

Bezpečnostné opatrenia a výrobky bez latexu

Okrem prechodu na bezlatexové kondómy existujú aj ďalšie preventívne opatrenia na zabránenie kontaktu s latexom:

  • Venujte pozornosť označovaniu výrobkov a v prípade nejasností sa opýtajte
  • informujte zdravotnícky personál o svojej alergii
  • Dávajte pozor, aby ste latexové výrobky nepoužívali nevedomky, pretože je obsiahnutý v mnohých výrobkoch, na ktoré často ani nepomyslíte
  • Noste so sebou preukaz alergika a majte po ruke pohotovostné lieky, ak trpíte závažnou formou alergie

Je preto dôležité vždy venovať zvýšenú pozornosť zloženiu a označovaniu výrobkov. Ak je na zozname uvedený "latex" alebo vedecký termín "prírodný kaučuk", osoby trpiace alergiou na latex by sa mali výrobku vyhnúť. Na obsah latexu môžu poukazovať aj záhadné výrazy ako "guma" alebo "elastické polyméry". Napríklad podľa Nemeckej informačnej služby pre alergie existuje viac ako 40 000 výrobkov každodennej potreby, ktoré obsahujú latex.

Aby ste zabránili expozícii latexu, odporúča sa používať alternatívne výrobky vyrobené z materiálov, ako je vinyl, silikón, polyuretán alebo neoprén. V zdravotníckych zariadeniach a na pracovisku by mal byť personál informovaný o alergii na latex, aby sa mohli prijať vhodné preventívne opatrenia. Pri používaní pojmov ako "nízky obsah alergénov", ktoré sú v skutočnosti zavádzajúce, treba postupovať opatrne, pretože alergénov môže byť menej, ale stále sú prítomné.

Výrobky, ktoré obsahujú latex, sú napr.

  • Zdravotnícke výrobky: Rukavice, katétre, tvárové masky, implantáty
  • Tovar pre domácnosť: Tesnenia, gumičky
  • Oblečenie: pančuchy, plavky, podrážky topánok
  • Hygienické výrobky: Kondómy, vložky, plienky
  • Kancelárske potreby: Kancelárske potreby: gumy, pečiatky
  • Predmety na voľný čas: Nafukovacie matrace, športové podložky, lopty, bábiky, balóny
  • Auto: pneumatiky, tesniace krúžky v motore/prevodovke

Našťastie, ako je uvedené vyššie, pre mnohé výrobky existujú dobré alternatívy z iných materiálov bez latexu.

Alternatívy bez latexu

Zdravotnícke výrobky:

  • Rukavice: nitril, neoprén, vinyl
  • Katétre: V prípade, že je to možné, je potrebné použiť silikón, termoplasty.
  • Tvárové masky: silikón, polypropylén
  • Implantáty: Implantáty: silikónové

Tovar pre domácnosť:

  • Tesnenia: Tesnenia: silikón, pena, tkanina zo sklenených vlákien
  • Gumové pásky: elastan, polyester

Oblečenie:

  • Pančuchy: nylon, bavlna, polyester
  • Plavky: polyamid, polyester, recyklovaný PET
  • Podrážky topánok: Materiál: EVA pena, termoplastická guma (TPR), polyuretán

Hygienické výrobky:

  • Kondómy: polyizoprén, polyuretán alebo ak nie sú k dispozícii kondómy v správnej veľkosti, je k dispozícii aj mnoho ženských kondómov
  • Cumlíky: silikón, termoplastický elastomér
  • Plienky: látkové plienky bez obsahu latexu

Kancelárske potreby:

  • gumy: vinyl, plast
  • Pečiatky: drevo, akrylové sklo

Výrobky pre voľný čas:

  • Nafukovacie matrace: PVC, polyuretán, termoplastický polyolefín
  • Športové matrace: PVC, EVA pena
  • Lopty: Materiál: tkanina potiahnutá PU, termoplastická guma
  • Bábiky: Vinyl, silikón

Možné krížové reakcie

U ľudí s alergiou na latex je zvýšené riziko alergickej reakcie aj na iné látky. Táto reakcia sa nazýva "skrížená reakcia" a týka sa najmä bielkovín, ktoré majú podobnú molekulárnu štruktúru ako alergénne latexové bielkoviny.

Niektoré bežné skrížené reakcie pri alergii na latex:

  • Potraviny: avokádo, banán, kivi, gaštan, liči, cesnak, zemiaky, pohánka, paradajka, zeler, paprika, broskyňa, figy, mučenka, papája, ananás, mango, melón, datle, lieskový orech, kešu, vlašský orech.
  • Peľ: Bermudská tráva, oliva, cyprus, ricínovník
  • Iné rastliny: arabská guma, fikus benjamini, papaín, ficaín, moruša, oleander, konope, vianočný trn, periwinkle

Tieto skrížené alergie môžu viesť k príznakom, ako sú kožné vyrážky, gastrointestinálne ťažkosti, dýchacie problémy alebo dokonca anafylaktický šok. Osoby postihnuté touto alergiou by sa mali vyhýbať potenciálne skrížene reagujúcim látkam alebo by ich mal vopred vyšetriť lekár.

Výskumné prístupy a možné budúce liečby

Hoci v súčasnosti neexistuje liek na alergiu na latex, výskumníci v rôznych oblastiach pracujú na nových prístupoch na zmiernenie príznakov a desenzibilizáciu. Niektoré sľubné štúdie sa zameriavajú na

vyhýbanie sa alergénom

Výrobcovia pracujú na vývoji nových hypoalergénnych latexových materiálov odstránením alebo úpravou alergénnych proteínov. Prvé klinické štúdie s takýmito výrobkami vykazujú povzbudivé výsledky pre osoby trpiace alergiou na latex.

Imunoterapia

Cieľom alergénovo špecifickej imunoterapie (AIT) je "preladiť" imunitný systém na látku prostredníctvom kontrolovaného podávania alergénov. Niektoré štúdie s modifikovanými latexovými alergénmi naznačujú možnú desenzibilizáciu a zníženie príznakov.

Biologické lieky

Protilátky proti IgE, ako je omalizumab, by mohli inhibovať aktivitu protilátky IgE zodpovednej za alergické reakcie. Štúdie preukázali zmiernenie príznakov alergie na latex.

Modifikácia pôvodu

Keďže latexové proteíny pochádzajú z tropického kaučukovníka, uskutočňuje sa výskum geneticky modifikovaných, hypoalergénnych variantov. Takéto modifikácie by mohli znížiť alergénnosť zdrojového materiálu.

Aj keď žiadna z týchto metód ešte nedosiahla trhovú zrelosť, dosiahnutý pokrok poukazuje na veľký záujem a potenciál účinnejšej liečby alergií na latex v budúcnosti.

Záver

Alergia na latex je závažné ochorenie, ale dá sa zvládnuť, ak viete, ako sa s ním vysporiadať. Najmä pokiaľ ide o antikoncepciu, je dôležité zistiť si informácie o kondómoch bez latexu alebo o alternatívach, ako je napríklad ženský kondóm, a používať ich, aby ste sa vyhli nepríjemným reakciám. Tým, že budete informovaní o výrobkoch obsahujúcich latex a budete používať alternatívy, môžete viesť bezstarostný a bezpečný sexuálny život aj napriek alergii na latex.

Mister Size
Viac článkov

Určenie správnej veľkosti kondómu v 4 jednoduchých krokoch

Prečítajte si teraz

Existujú teploty, ktoré sú pre kondómy nebezpečné?

Prečítajte si teraz

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz